Uzení v konvektomatu - Moravské klobásy
Postup přípravy:
Maso jak hovězí tak vepřové nasolíme a necháme asi den uležet v chladu. Pak hovězí přední a vepřový výřez (měl by být tučný, docela dost) umeleme najemno a dvakrát. Velikost šajby na mlýnku na maso by měla být 2mm, ne větší. Do namletého masa pak dolijeme asi půl litru studené vody, a pěkně vymícháme (vyprátujeme). Teprve až když máme "prát" pěkně vymíchaný, přidáme koření a řádně promícháme.
Právě teď je první příležitost, kdy se dá ochutnat – proto všechny doporučení ohledně množství koření berte s rezervou a dochucujte směs podle sebe, poté prát necháme odležet. Plec a bůček semeleme na mlýnku s hrubou šajbou, kterou důkladně promícháme s ochuceným prátem, hmota musí být homogenní.
Směs pak plníme plničkou klobás do vepřových střev středního kalibru, která před tím necháme dostatečně dlouho ve vlažné osolené vodě. Takto nadité klobásy udíme v konvektomatu na program ktery je již uložen v konvoktemota a v progarmech uzení.
Udíme za pomocí našeho Vision Smokeru na program v konvektomatu:
Klobásy
- 1. Krok - Sušení - Teplota 60 °C, čas 40 min
- 2. Krok - Kouř II - Teplota 70 °C, čas 70 min.
- 3. Krok - Pára - Teplota 80 °C, čas 40 min.
Přejeme dobrou chuť k Vaším domácím uzeným Moravským klobáskám!