Retigo s.r.o.

Sušení ovoce v konvektomatech Retigo

Sušené ovoce je vynikající pochoutka a my Vám dnes poradíme jak sušit ovoce, zeleninu a také i maso v konvektomatu. Dnes to ale bude jen o ovoci.


Sušení je nezdravější způsob, jak si uchovat ovoce. Je však důležité, aby sušení probíhalo pomalu a šetrně. Například příliš vysoká teplota zbaví ovoce cenných vitamínů. Ideální teplota při sušení se tak pohybuje mezi 30-60 stupni Celsia. Během sušení se zachová velké množství minerálních látek, vlákniny a živin. Sušené ovoce navíc získá výraznější chuť a kyselé ovoce se stane sladším. V průběhu sušení totiž dochází ke koncentraci cukrů.

Co sušit a jak?

Ovoce musí být však čisté, nepoškozené, bez plísně a nesmí být nahnilé. Důležité také je, aby ovoce bylo zralé, nikoliv však přezrálé. Vhodné jsou například jablka a hrušky, které není potřeba ani loupat. Ba naopak. Slupka obsahuje spoustu živin. Meruňky a ananas je třeba sušit déle, banány můžete předem předsmažit a pozor na jahody, jsou velmi náchylné na případné plísně!

Při sušení většinou nikdy nedocílíte pěkné barvy, ale tomu můžete předejít, když ovoce ponoříte na malou chvíli do studené vody smíchané s citronovou šťávou.

Příprava ovoce před sušením v konvektomatu

Ovoce vypeckujte, oloupejte, jablka a hrušky zbavte jádřinců. Hroznové víno, borůvky, maliny či ostružiny nechte vcelku, větší ovoce a kusy překrojte na půl nebo je nakrájejte na plátky o šířce maximálně jeden centimetr. Čím budou kousky ovoce větší, tím delší dobu vám bude trvat, než se usuší.

Ovoce rozložte v jedné vrstvě, tak aby se nepřekrývalo na děrované  gastronádoby vyložené pečícím papírem. Ze začátku sušte na nižší teploty, později teplotu zvyšujte, maximálně však na 60 stupňů Celsia, a ke konci sušení teplotu opět postupně snižujte,po celou dobu sušení mějte otevřenou klapku pro odtah přebytečné vlhkosti. Doporučujeme i využít našich již vyzkoušených programů v naší modelové řadě konvektomatů Retigo Blue Vision

Správně usušené ovoce poznáte podle změny barvy a pružnosti. Po usušení by mělo být pružné a naprosto suché. Jahody nebo meruňky jsou po usušení lepkavé a tuhé. Správně uskladněné sušené ovoce vám může vydržet i několik let.